Kaiku-teko 2016: Yhteiset kahvipaussit tuovat iloa arkeen

Ohjelmallisia kahvihetkiä, kinkkubingoa ja kesäjuhlia tai vaikkapa vappunaamareita ja ristisanatehtäviä. Etelä-Pohjanmaan ulosottoviraston Heidi´s Cafesta on kasvanut toiminnallisine hetkineen arjen iso ilo.

Kaikki alkoi siitä, kun vuonna 2011 uuteen virastotaloon muuttaneessa Etelä-Pohjanmaan ulosottovirastossa haluttiin organisoida kahvipakettien hankkiminen jotenkin fiksusti. Homma lankesi Heidi Lahtiselle, joka huomasi pian olevansa Heidi´s Cafen ”toiminnanjohtaja”.

Henkilökunnan palaute kertoo: Heidi´s Cafe lisää avoimuutta, yhteenkuuluvuutta ja yhteishenkeä. Ennen kaikkea yhteinen toiminta tuo hauskuutta ja iloa työpäivään.

Kun kahvitauoilta alkoi kertyä kassaan jonkin verran rahaa, niillä päätettiin tehdä jotain muuta mukavaa kuin hankkia kaikille yhtenäiset tuulipuvut. Niinpä tuotto kanavoitiin yhteiseen tekemiseen ja hyvinvointiin. ”Siitä se sitten lähti”, Lahtinen hymyilee.

Heidi´s Cafe kutsuu viihtymään

Heidi´s Cafessa on myynnissä kahvia, teetä, pikkuleipiä ja makeisia. Tuotteiden myynnillä järjestetään koko henkilökunnalle yhteistä toimintaa, pääsääntöisesti kahvituntien lomassa. Vain kesäjuhlat vietetään työajan ulkopuolella.

”Tapahtumat on helppo järjestää eikä niihin mene paljon rahaa tai aikaa, eikä etenkään työaikaa. Ensimmäisenä taidettiin järjestää bingo, johon tarvittava rekvisiitta järjestettiin paperimassapalloista ja läpinäkyvästä karkkirasiaputkesta”, Lahtinen kuvailee.

Viraston 35-henkisen organisaation osallistumisprosentti on yleensä 100. Tapahtumat ovat odotettuja ja niihin osallistutaan mielellään. Tavoitteena on tuoda iloa arkeen olemattomalla osallistumiskynnyksellä. ”Toiminnanjohtajakin” saa palkkionsa siitä, että saa muut iloisiksi.

Hyväksytty ja toivottu tapa toimia

”Kahvilassa kaikki istuvat samassa tilassa sulassa sovussa. Ammatillisilla rajoilla ei ole merkitystä, kun askarrellaan vappunaamareita tai syödään yhdessä hernekeittoa. Kahvilatapahtumat lisäävät yhteenkuuluvuutta, työviihtyvyyttä ja hyvää fiilistä”, kihlakunnanvouti Kaija Kristola sanoo.

Heidi´s Cafe pullineen, munkkeineen, pusuineen, torttuineen ja pipareineen piristää arkea. Myös oheisohjelmat ovat mukava lisä.

”Toiminta on mahdollista, koska meillä on johdon tuki ja lupa järjestää pienimuotoisia yhteisiä juttuja. Ne nähdään koko organisaation yhteistoiminnan kannalta tärkeiksi. Kahvittelun lomassa jutellaan ja nauretaan paljon”, Lahtinen lisää.

Tehokkuus ja tuloksellisuus ovat parantuneet virastossa vuosi vuodelta muutoksista ja resurssien pienenemisestä huolimatta. Mittaustuloksia Heidi´s Cafen toiminnasta ei ole, mutta sen vaikuttavuudella voidaan vähintäänkin nähdä olevan vaikutusta asiaan.

”Kun on kiva tehdä töitä yhdessä hyvässä hengessä, niin sitä kautta tuloksellisuus ja tehokkuuskin paranevat”, Kristola summaa.


Teksti: Sari Okko | Kuvat: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto